De jaargetijden in de Kunst

Landschap

Het weer, de herfst, de winter,….we mopperen wat af in Nederland als de zomer voorbij is en de lucht meer grijs is dan blauw. Toch mogen we ons echt wel bofkonten noemen dat we in Nederland zo’n prachtige afwisseling van de seizoenen kennen. De herfst met zijn warme kleurenpracht aan de bomen en later de zware donkere regenwolken. Het vroege donker, de gezellige warmte in huis. En als het gaat winteren, het tintelende scherpe licht in januari overgaand naar het tere van de lente.

Menig kunstenaar heeft zich door de eeuwen heen door de seizoenen laten inspireren. Wie kent niet de Vier jaargetijden van Vivaldi, La Primavera van Botticelli of de posters van Alphonse Mucha om er maar een paar te noemen.

Ook binnen het KGV zijn er velen die de seizoenen hebben verbeeld, waaronder Monique Leliefeld met deze mooie eenzame winterboom.

Marijke Pel

Nieuws

Velzen - Leids-Dagblad-16012019.jpg

21 januari 2019

Het vuur van Lia van Velzen
Wederom wordt één van onze leden in het zonnetje gezet. Het Leidsch Dagblad in hun column 'Het Heilig Vuur' interviewt Lia van Velzen over alle ins en outs van haar schilderkunst. Ook vertelt ze uitgebreid over haar werk in de Odensehuiskamer in Voorschoten.
styling - spacer-2px.jpg


Home - Nieuw-werk.jpg20 januari 2019

Nieuw jaar, nieuw werk, goed begin!
Jolanda van der Elst en Martine de Munnik beginnen dit jaar goed en laten ons meegenieten van nieuw werk. Jolanda heeft  de jaargetijden uitgedrukt door een vrouw omringt met symbolen die in die periode van het jaar voorkomen. Heel gedetailleerd en met een helder kleurgebruik. Er is veel te zien op het doek en je ontdekt steeds weer iets nieuws. Kijk hier

Martine blijft ons verrassen. Naast de strakke schilderijen waarin de zonnigheid en de kleur blauw vaak de boventoon voeren, begeeft ze zich nu ook op het pad van een ton-sur-ton sepia schilderij van een groepje mensen. Of ze zo uit de oude doos stappen. Kijk hier
styling - spacer-2px.jpg


Sierksma - Aeltsje-Sierksma.jpg23 december 2018

Aeltje Sierksma, Parel van Voorschoten
Begin december heeft Aeltsje Sierksma, één van de oprichters van het KGV, uit handen van de burgemeester van Voorschoten de Parel van Voorschoten mogen ontvangen. Jaarlijks wordt deze uitgereikt aan iemand die veel betekent voor Voorschoten. Aeltje heeft met de oprichting van de Cliëntenraad Sociale Dienst, de vele teken en schilderlessen die zij gaf aan volwassenen en kinderen en de oprichting van het KGV haar sporen wel verdiend. Meer lezen in het profiel van Aeltsje (tab 'In de pers')


Seizoen_herfst_mm.jpg20 december 2018

Schoonheid in imperfectie
Jeannet Willemsen sluit de rij nieuwe leden van dit jaar. Zij vindt schoonheid in kleine dingen, grappige details, kleuren of eenvoud, maar ook in imperfectie. In ieder schilderij van Jeannet is ergens wel een ‘foutje’ te vinden, per ongeluk of expres. Haar favoriete onderwerpen, dieren en de stad Rotterdam zijn vaak in haar oeuvre terug te vinden. Een mooie selectie van haar werk kun je hier bekijken.

 


 

Nieuwsbrief - zadkine.jpg3 december 2018

Zadkine aan Zee
Wie “De verwoeste stad” zegt, zegt Zadkine, en bij Zadkine denken we meteen aan “De verwoeste stad”. Dit iconische monument voor de slachtoffers van het bombardement op Rotterdam kent bijna iedereen. Toen het net geplaatst was, konden sommigen dit beeld nog niet erg waarderen. Het zag er dan ook wel heel anders uit dan de gebruikelijke ingetogen en nogal klassieke oorlogsmonumenten. Inmiddels is iedereen er wel van overtuigd dat het oorlogsleed niet treffender kon worden uitgedrukt. Een aantal leden van het KGV bracht een bezoek aan de tentoonstelling Zadkine aan Zee en waren onder de indruk.
Lees verder

styling - spacer-2px.jpg


interruption2

26 november 2018

Nihilisme met Berend Boucherie
Berend is sinds kort ook aan het KGV verbonden en verrijkt ons met een heel aparte richting in de Kunst. Hij is een fervent aanhanger van de hedendaagse kunst. Met name de minimal art volgens de Nul beweging heeft zijn belangstelling. Kunst ie veel tijd kost om te maken, maar er zijn hier al vast 3 werken te bekijken.
styling - spacer-2px.jpg


den_haag_bierkade_diemel

26 november 2017

Freek Diemel veelzijdig
Ook Freek, net lid van het KGV, kan nu een aantal werken laten zien. Hij laat zich veelal inspireren door het stadsgezicht en landschappen. In zijn eigen stijl met een rijk en vol kleurenpalet geeft hij een bepaald soort abstractie aan een figuratief schilderij of tekening. Een feest om naar te kijken!
styling - spacer-2px.jpg